Djurgårdens IF är Sveriges största fotbollsförening

Share Button

Svensk fotboll lyder under den så kallade 51%-regeln, även kallad föreningsdemokrati. En regel som säger att alla fotbollsföreningar till minst 51% måste ägas av dess medlemmar. En regel som både har kritiserats och hyllats i media.

Som medlem i en fotbollsförening i Sverige har du därför väldigt stor makt. Vid årsstämman/årsmötet, som är föreningens högsta beslutande organ, utses styrelse och ordförande samt räkenskaper och revision godkänns av dess medlemmar.

Hur ser klubbarna på dess medlemmar? Malmö FF utrycker det kraftfullt:

Malmö FF är en medlemsförening. Det betyder att det är medlemmarna som är och driver Malmö FF och formar klubbens nutid och framtid. (…) Som medlemsförening blir Malmö FF aldrig starkare än sina medlemmar.

Vilken klubb är då störst och starkast? Efter en rundringning till samtliga föreningar representerade i Allsvenskan 2013 ser resultatet ut som följer:

 • Djurgårdens IF är Sveriges största fotbollsförening
 • IF Brommapojkarna är anmärkningsvärt tredje största fotbollsförening i Allsvenskan 2013
 • Östers IF är större än både IF Elfsborg och IFK Norrköping
Antal medlemmar Allsvenskan 2013

Antal medlemmar Allsvenskan 2013

Djurgårdens IF är Sveriges största fotbollsförening. Det är frukten av ett långsiktigt och målmedvetet arbete. Redan 2001 tillsatte föreningen en tjänst som medlemsansvarig med uppgift att ”medlemsansvariga arbetar för att alla ska känna en identitet som djurgårdare samt delaktighet i föreningens verksamhet.” skriver Djurgården i sin årsredovisning från 2002.

Vilken effekt ger detta i klubbens finanser och på vilket sätt är detta viktigt?

För Djurgårdens del inbringar medlemsavgifter mångmiljonbelopp årligen. 2012 redovisade föreningen intäkter på 2 965 214 kr i medlemsavgifter. I snitt 252 kr per medlem.

Det kan jämföras med Göteborgs största föreningen IFK Göteborg som i jämförelsen ”endast” hade 4 802 medlemmar och intäkter på 1 422 000 kr i medlemsavgifter under 2012. I snitt 296 kr per medlem.

IFK Göteborg har en jättemöjlighet framför sig. Föreningen har minskat (!) sitt medlemsantal sedan 2005 (-8%). Under samma period har Djurgårdens IF ökat sitt medlemsantal (+45%). I reella pengar har differensen klubbarna emellan perioden 2005-2012 i intäkter från medlemsavgifter varit hela 9 862 150 kr.

Förutom missade intäkter i form av medlemsavgifter har IFK Göteborg haft en mindre medlemsmassa att aktivera genom sponsringsaktiviteter.

Djurgårdens IF IFK Göteborg

Djurgårdens IF IFK Göteborg

AIK är Allsvenskan 2013 års näst största fotbollsförening och hela Sveriges tredje största, passerad av både Djurgårdens IF och Hammarby IF.

Hammarby IF har 11 747 medlemmar i dess fotbollssektion och är Sveriges näst största fotbollsförening. Då tabellerna ovan avser Allsvenskan säsongen 2013 är Hammarby inte med.

Syrianska FC går ej att nå via telefon eller e-post trots försök fyra dagar i streck. Inga uppgifter om medlemsantal finns tillgängliga.

Siffrorna gäller endast fotbollssektionen i respektive föreningen.

Det lönar sig att satsa på sina medlemmar. Varför gör inte fler fotbollsföreningar det, tror du?

Share Button

Tom Flumé

Tom Flumé skriver om marknadsföring och innovation inom svensk fotboll för fotbollensframtid.se
 • feldgrau

  ”Det lönar sig att satsa på sina medlemmar.” Gör det verkligen det? IFK Göteborg går årligen back på sina medlemmar om jag inte minns helt fel. Sen finns det så klart fördelar med att ha många medlemmar som inte syns direkt i bokföringen, men rent krasst går medlemsintäkterna rimligen rakt ut ur föreningen igen i form av medlemstidningar, rabatter och andra förmåner.

 • Malcolm

  Det ger ett lätt oseriöst intryck att basunera ut en undersökning om ”Sveriges största” i rubrik och sen visa något annat i grafiken (Som i stället visar Allsvenskans största). Finns det en anledning att man utelämnar Hammarby helt från det centrala i artikeln som utger sig handla om Sveriges största och inte bara Allsvenskans största?
  Bajen hade i september 180 färre medlemmar än DIF hade knappt två månader senare, men ändå blir man bara omnämnd i en fotnot?
  Det hade varit mer trovärdigt om man tidigt i artikeln nämnt att Hammarby ligger strax efter samt hade haft med Bajen i grafiken.

 • http://fotbollensframtid.se/ Tom Flumé

  Hej, du har en poäng. Enligt IFK Göteborg verksamhetsberättelse från 2012 har klubben medlemsintäkter på 1,4 mkr och kostnader på 2,1 mkr, de redovisade därför ett resultat på -700 tkr. Året innan var även det ett förlustår, då -400 tkr.

  2012 kostade medlemskap i IFK Göteborg 350 kr. Trots det redovisade klubben endast intäkter på 196 kr per medlem. Många gratismedlemmar?

  De redovisade siffrorna i verksamhetsberättelsen bör analyseras ytterligare. Hur lyckats klubben vara olönsam med att administrera ~5000 medlemmar? Där de fasta kostnaderna gäller produktion av medlemskort, porto, medlemsmöten och administration/IT-system.

 • http://fotbollensframtid.se/ Tom Flumé

  Hej, du har en poäng. Hammarby har ett otroligt stort (Sveriges näst största) medlemsantal. Inlägget avser Allsvenskan i första hand men då Hammarby har ett så exceptionellt stort medlemsantal att de inte helt kan utelämnas. Därför har de tagits med i inlägget som tillägg.

  Alternativet hade varit att helt utelämna Hammarby ur inlägget. Då hade det endast berört Allsvenskan och dess klubbar. Men det kändes orättvist mot Hammarby som är en så pass stor fotbollsförening.

  Rubriken ljuger inte, Djurgårdens IF är Sveriges största fotbollsförening. Och även Allsvenskans största.

 • feldgrau

  296 kr/medlem blir det väl. 1,422 mkr/4802 medlemmar. Varav 418 är ständiga medlemmar, så den reella intäkten per medlem blir 324 kr/medlem. Med billigare medlemskap för ungdomar och pensionärer stämmer den siffran rätt väl.

  Jag tror inte att det är något unikt för IFK Göteborg att medlemsverksamheten kostar. Däremot verkar inte någon annan förening redovisa medlemskostnader separat av de jag kollat (MFF, AIK, DIF), så det är svårt att visa något.

  Sen beror det så klart på exakt vad som räknas som en kostnad för medlemsverksamheten. IFK kanske har lagt kostnad för att driva en hemsida på medlemsverksamheten, vem vet.

 • http://fotbollensframtid.se/ Tom Flumé

  296 kr ska det stå, slant på tangentbordet! :)

  Precis, IFK Göteborg kan enkelt ta upp ”diverse” kostnader och redovisa dessa som medlemskostnader.

 • Småfyllesvamlarn från ifåne

  Det kanske bara är jag men kan tycka att hur många som faktiskt går på matcherna också kan vara ganska intressant.

  AIK är Sveriges största klubb, det vet vi alla, men vi är tyvärr förjävla dåliga när det kommer till att värva medlemmar. Alla är trots allt inte så pass insatta att de betalar in ett medlemskap som inte ger mer än pengar till klubben. Nu när jag tänker efter blir jag till och med osäker på om jag själv betalat in mitt medlemsskap i år. Katastrof. Nej att ta hand om sina medlemmar, ge förmåner och allmänt göra medlemsskapet lite sexigare känns viktigt. Så att vi även i undersökningar som denna får ligga där vi hör hemma, som Sveriges största klubb vill säga. Skämt å sido. Du hade tagit upp en liten del av det i texten så bra redan. Jag undrar också varför det inte satsas åtminstone liite mer där.

  I Dif blir man väl exempelvis automatiskt medlem när man köper årskort? En mycket enkel åtgärd som jag tror hade genererat i ganska många fler medlemmar bara där.

  Har feldgrau däremot rätt i sin sak kanske färre medlemmar man knappt lägger pengar på är bättre i alla fall .. Fast att baka in det med årskortet kan jag ändå tycka vore okej, så länge de backar tillbaka med prishöjningen på årkortet (nej, att backa till 2013s priser under en viss tid räknas ej).

 • Claes

  Det där är fel. Du får ett par hundra rabatt på säsongskortet om du är medlem.

 • tarzan

  På vilka premisser motiverar du ditt uttalande om att ”alla vet” att ”AIK är Sveriges största klubb”?
  Hur är de störst?

 • Marmeladgaffel

  Där kom det obligatoriska inlägget med felaktiga påståenden. Bra solna!

 • Steve-O

  Vore det inte bra att specificera att ”AIK” i det här fallet faktiskt inte betyder AIK, utan AIK Fotbollförening. AIK har nämligen 18000 medlemmar, och är den största idrottsföreningen i Sverige. AIK Fotbollförening har mycket riktigt 11-12000 medlemmar.

 • Steve-O

  Därför att AIK är Sveriges största idrottsförening, med 18000 medlemmar…

 • allyouwantistostayloose

  AIK är INTE Sveriges största idrottsförening. Djurgården har ett par tusen fler medlemmar och sedan finns det ytterligare idrottsföreningar som är betydligt större.

 • Inte enligt Dif:s hemsida.

  Nej, enligt Dif:s egen hemsida har de 14.000 medlemmar, alltså i så fall cirka 4000 färre än AIK.

 • Logiskt sett kan det stämma.

  Tror det lär vara ganska logiskt att AIK har flest medlemmar och supporters:

  varför säljer man till exempel annars överlägset flest årskort i princip varje är, vinner publikligan 8 gånger av 10 med mera – och detta dessutom även vid lite sämre år sportsligt?

  Ja, vore till exempel Dif eller Hammarby större borde det väl logiskt sett i så fall vara tvärt om där, eller……?????

 • besserwisser

  Fast DIF:s alliansförening (18 föreningar) har totalt 22 000 medlemmar…

 • allyouwantistostayloose

  Bara fotbollssektionen har 12 000 medlemmar. Djurgårdens IF har totalt cirka 22 000 medlemmar.

 • Romper

  Många klubbar i Sverige kan vara ”Sveriges största” beroende på vilken synvinkel man ser ifrån. Blir lite löjligt när alla ska börja leta efter anledningar till att kalla sig störst.

 • M

  Vilket oseriöst svar, Tom.

 • Peter Djurgår’n Schön

  stämmer inte för DIF har i sin förening 22000 medlemmar i hela föreningen, samt har Djurgården över 400 guld i sin förening vilket är dubbelt så många som både Hammarby och AIK tillsammans. Så nej AIKs 18000 medlemmar är inte flest för DIF har 22000 medlemmar. Så DIF är Sverigest största idrottsförening

 • Peter Djurgår’n Schön

  Det stämmer inte, AIK har mest trogna publiken men faktiskt minst av alla tre klubbarna. massor med undersökningar visar att Bajen är störst med 560 000 anhängare, DIF tvåa med ca 400 000 och AIK sist med ca 350 000 men aik har mest trogen publik, däremot har DIF flest medlemmar